Ministrul propus pentru Economie, Varujan Vosganian, a declarat în cadrul audierilor din comisiile de specialitate că ministerul nu funcționează în acest moment, „prioritatea sa fiind de a repara ceasul”. Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare și Comisia pentru industrii și servicii i-au dat aviz favorabil ministrului Vosganian cu 57 de voturi pentru și 10 împotrivă.
Liberalul a precizat că pentru subiecte precum CupruMin, gazele de șist și Roșia Montană trebuie să existe o soluție economică fermă, care să „respecte suveranitatea națională asupra resurselor” și avizele de mediu.
În privința proiectului minier Roșia Montană, ministrul a subliniat că orice răspuns al Ministerului Economiei depinde de răspunsul Ministerului Mediului.
„Până nu avem un răspuns de acolo nu ne hazardăm să dăm un răspuns. Chestiunile de mediu prevalează în fața celor economice. Dacă Ministerul Mediului consideră că se dă un aviz răspicat, atunci eu am următoarele provocări, aș vrea să mă lămuresc în legătură cu chestiunea metalelor care sunt acolo, din analizele preliminare acolo nu e doar aur și și wolfram”, a spus Vosganian.
În privința CupruMin, liberalul a vorbit de nevoia unei privatizări sau a unui parteneriat, dară „care să nu meargă pe o angare a resurselor țării pe o perioadă lungă”.
În cadrul audierilor, Vosganian a spus că proceduera de privatizare a Oltchim trebuie reluată în luna februarie – martie. „Muncitorii trebuie să își păstreze locul de muncă până la privatizare, cred că nu oricine de pe stradă poate veni să liciteze. Trebuie să fie o privatizare serioasă, înainte cu o acțiune de promovare, trebuie să selecteze câțiva posibili parteneri”, a precizat liberalul.
Pentru demararea proiectului exploatării gazelor de șist, Varujan Vosganian a precizat că are două condiții prealabile: avizul de mediu și încrederea populației.
„Până când nu avem un rezultat ferm în ceea ce privește protecția mediului, oportunitatea economică rămâne în plan secund”, a subliniat ministrul propus pentru Ministerul Economiei.
Printre prioritățile anunțate de Varujan Vosganian se numără reactualizarea politicii industriale, deoarece ultimul document elaborat în acest sens este din 2008.
De asemenea, Vosganian a precizat că zone economice tradițional vor fi întărite, făcând referire la industria de apărare.
„Industria de stat trebuie privatizată, dar trebuie crescut și rolul statului acolo unde are participații, nu trebuie să fie pasiv”, a spus Vosganian.